Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2010 23:22 - ДО ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ!ВСЕ ПАК СМЕ ЕДИНСТВЕНИТЕ КОИТО НЕ СА СИ СМЕНИЛИ ИМЕТО!СЛЕДОВАТЕЛНО,ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ПРИЯТЕЛИ!!!:)))
Автор: ka4ak Категория: Политика   
Прочетен: 16884 Коментари: 41 Гласове:
70

Последна промяна: 10.05.2010 01:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

на 30.04.2010. получих ГРАМОТА от АКАДЕМИЯТА ЗА ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО с мотив:Принос за подобряване на отношенията между хората и психичното здраве в образованието и гражданското обществоКАТЕГОРИЯ:ГРАЖДАНИН
Това защото съм си фукня,а и снимката е от преди 65 години,пак на 30.04!:)

image Историческа снимка: славянинът Михаил Егоров и грузинецът Мелитион Кантария забиват знамето на победата над Райхстага. Денят е 30 април 1945 година, 14:25 часа. След 9 дни войната свършва, а точно 5 години след това Европа се устремява към своето светло общо бъдеще.
Това по долу също е историческо!:)
05.05 17:05 - копи пейс,щото си против и като отявлен еретик,да си рекна,а който иска да се замисли,защо от 1985 година тази дата се пръкна случайно,като НЕПОРОЧНОТО ЗАЧАТИЕ       /до по-големите европейци /
Декларация от 9 май 1950 г.

Това е пълният текст на предложението, направено от френския министър на външните работи Робер Шуман, довело до създаването на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Световният мир не може да бъде запазен без съзидателни усилия, пропорционални на опасностите, които го грозят.
Приносът на една организирана и жизнена Европа към цивилизацията е много важен за поддържането на мирни отношения. Начело на борбата за обединена Европа от повече от 20 години, Франция винаги е имала за основна цел да служи на мира. Обединение на Европа не бе постигнато и се стигна до война.

Обединението на Европа няма да стане изведнъж или според някакъв специален план. То ще бъде изградено чрез конкретни постижения, които първо създават чувство на солидарност. Обединяването на европейските народи изисква премахване на вековното противопоставяне между Франция и Германия. Всяко предприето действие трябва на първо място да се отнася до тези две страни.
С оглед на това френското правителство предлага незабавни действия по един конкретен много важен пункт.

imageТо предлага френско-германското производство на въглища и стомана като цяло да бъде поставено под контрола на общ Висш орган в рамките на организация, отворена за участие към другите европейски страни. Обединяването на производството на въглища и стомана веднага ще създаде база за икономическо развитие като първа стъпка към европейска федерация и ще промени съдбата на регионите, отдадени дълго време на производството на оръжия, на които те самите най-често бяха жертви.

Така установената солидарност в производството ще направи евентуална война между Франция и Германия не просто немислима, но и практически невъзможна. Създаването на това мощно производствено обединение, отворено към всички желаещи да участват страни и целящо да осигури на всички държави-членки основни суровини за промишлено производство при еднакви условия, ще положи действителните основи на тяхното икономическо обединение.

Това производство ще бъде предложено на света като цяло - без предпочитания или изключения - с цел да се допринесе за повишаването на жизнения стандарт и за насърчаването на мирните постижения. Европа ще може, разполагайки с повече средства, да се стреми към изпълнението на една от основните си задачи: развитието на африканския континент.
По този начин бързо ще стане ясно, че общите интереси, които са задължителни за създаването на обща икономическа система; могат да бъдат зрънцето, от което да се роди по-широка и дълбока общност между страни, дълго време противопоставяли се една на друга чрез кръвопролитно разделение.

Чрез обединяването на основното производство и създаването на новия Върховен орган, чиито решения ще бъдат задължителни за Франция, Германия и другите държави-членки, това предложение ще доведе до полагането на основите на европейска федерация, необходима за запазването на мира.
За да подкрепи постигането на набелязаните цели, френското правителство е готово да започне преговори въз основа на следното.

Задачата на Върховния орган ще бъде да осигури модернизирането на производството и повишаването на неговото качество във възможно най-кратък срок; снабдяването на френския и германския пазари, както и на пазарите на другите страни членки, с въглища и стомана при еднакви условия; общото развитие на износ към други страни; изравняването и подобряването на условията на живот на работниците в тези сектори.

За да постигнем тези цели, започвайки от много различни равнища, на които се намира в момента производството в държавите-членки, предлагаме въвеждане на някои преходни мерки - като използване на производствен и инвестиционен план, създаване на компенсаторен механизъм за изравняване на цените и на фонд за преструктуриране, който да улесни рационализирането на производството. Движението на въглищата и стоманата между държавите-членки веднага ще бъде освободено от всякакви мита и транспортните разходи няма да се различават. Постепенно ще бъдат създадени условия, които спонтанно ще доведат до по-рационално разпределяне на производството на най-високото ниво на производителността.

За разлика от международните картели, които налагат ограничителни практики на дистрибуцията и експлоатацията на националните пазари, и за да се поддържат високи печалби, организацията ще гарантира сливането на пазарите и разширяването на производството.

Определените по-горе основни принципи и мерки ще бъдат включени в договор, подписан от страните и предложен за ратифициране на техните парламенти. Необходимите за изясняване на подробностите по изпълнението преговори ще бъдат проведени с помощта на арбитър, определен с общо съгласие. Неговата задача ще бъде да следи дали постигнатите споразумения отговарят на изложените принципи и, в случай на безизходица, да определи какво решение да бъде взето.

Общият Върховен орган, натоварен с управлението на схемата, ще бъде съставен от независими лица, назначени от правителствата, като представителството им ще бъде еднакво. Ще бъде избиран председател чрез общо съгласие на правителствата. Решенията на органа ще бъдат задължителни за изпълнение във Франция, Германия и другите държави-членки. Ще бъдат взети съответни мерки за начини на обжалване на решенията на органа.
Към органа ще бъде акредитиран представител на ООН, който ще изготвя два пъти годишно доклад до ООН за работата на новата организация, най-вече що се отнася до придържането към нейните цели.

Та вместо да се дръгляме и търсим под вола теле,да възродим гордостта и достойнството на предците ни и да започнем да работим!Равнодушието и страхът ни унищожават!Отечеството ни зове,Децата ни го изискват!Няма да Ви пускам"Ода на радостта",а простото казаното от Апостола:

“За отечеството работим, байо! Кажи ти моите и аз твоите кривини, па да се поправиме и все да си вървим наедно, ако ще бъдем хора!”

Може би сега е моментът да издадем вторият брой на нашето Списание"СВОБОДНИ ПОЕТИ в blog.bg"където с нашите знания и идеи,да помогнем на самите Нас,на България,а и на Европа!!!:)))

image




Тагове:   гордост,   взаимопомощ,


Гласувай:
72



1. kasnaprolet9999 - Честито Европейци, празнувайте в деня на победата над хитлеристка Германия.
09.05.2010 23:56
Поздравления за грамотата, ти я заслужаваш, защото си роден европеец.Денят на победата над Хитлеристка Германия слага край на най-човекоубийствената война и открива пътя към обединяването на Европа.Държавите разбират, че само с обединени усилия и воля, могат да постигнат мирно съжителство и прогресивно развитие на своите икономики.
цитирай
2. monaliza121 - Честито!
10.05.2010 00:21
Поздравления, ка4ак!
цитирай
3. ka4ak - 1. kasnaprolet9999 - Честито Европейци, празнувайте в деня на победата над хитлеристка Германия. Невена,честито и на теб!
10.05.2010 00:30
kasnaprolet9999 написа:
Поздравления за грамотата, ти я заслужаваш, защото си роден европеец.Денят на победата над Хитлеристка Германия слага край на най-човекоубийствената война и открива пътя към обединяването на Европа.Държавите разбират, че само с обединени усилия и воля, могат да постигнат мирно съжителство и прогресивно развитие на своите икономики.

Едно от нещата които трябва да преодолеем,е да извличаме положителното,за един по добър свят!Нашата поговорка" Всяко зло,за добро"не е случайна и няма нужда да живеем с повредени разбирания и непрекъснато отричане и вина!Ние имаме своята история и гордо мога да заявя,че имам съзнанието и достойнството на основоположник на това което се прави в Европа и не мога да приема,че непросветени"европейци"заради безхаберието и ниска родова памет унижават нашето Отечество!Това трябва да е основната и първостепенна цел,да запознаем Европа с "неудобната"история на НАШАТА БЪЛГАРИЯ И НАШИЯ НАРОД!:)))
цитирай
4. tili - Честита грамота!
10.05.2010 00:39
@@@@@@@@@@@@@@@@@
цитирай
5. ka4ak - 2. monaliza121 - Честито! честито и на теб Тинче!:)))
10.05.2010 00:44
monaliza121 написа:
Поздравления, ка4ак!

Ето в твоя пост,показваш чудесни картини на един наш художник,маринист,който е творил и оставил следа в приказния свят на морето!Това е един пример,как не насърчаваме и популяризираме нашите майстори ,за да станат част от нашата гордост!Усмихната нощ!:)))
цитирай
6. mamas - Честито, Владо!
10.05.2010 07:15
Ако всеки от нас прави една стотна от това, което правиш ти...

Успешна седмица ти желая!
цитирай
7. divna8 - Искрени поздравления и радост за Грамотата от мен :):):)
10.05.2010 07:41
Щастлива съм, че все още в България има люде, които да оценят приноса ти за добро човешко общуване и подобряване на условията за живот и реализация на хората!!! И не само да го оценят, но и да го заявят публично!
Поздравления, прегръдки и усмивки от мен! И пожелания да вървим напред - заедно, всички БЪЛГАРИ... и ЧОВЕЦИ... :):):)
цитирай
8. injir - Поздравления!
10.05.2010 09:10
Поздравления!
цитирай
9. boristodorov56 - Добре беше на първата ти илюстрация да е истинската снимка - с по един часовник на двете ръце на "освободителите".
10.05.2010 09:19
Иначе поводът е добър, тъй като съм убеден, че си академик в категорията : гражданин!

Поздрав!
цитирай
10. анонимен - 5225
10.05.2010 09:33
За цитата на дякона,благодаря , за снимките благодаря. А сега още един цитат. Будь здоров расти большой...
цитирай
11. ka4ak - 4. tili - Честита грамота! Добро утро Лили!
10.05.2010 10:41
tili написа:
@@@@@@@@@@@@@@@@@

Това жените сте много опасни!Направо ми прилича на фанфари и ти биеш тъпана!Понеделнишки ти поднасям едно слънчице с усмивка,широка!!!:)))А одата ти си си я пуснала,даже си направила и преводът,а това за младите е супер оптимистично,дано е заразно и новото начало на нашата история,за да ни бъде!!!:)))
цитирай
12. анонимен - българин
10.05.2010 10:54
Три пъти ура за днешна Европа, в която бившият канцлер на Германия е на заплата в съветския Газпром. Други си е да си европеец и по душа и по потекло и всичко. Само, дано да не ви разваля опиянението, но Шуман е еврейско име, а евреите не са европейци по произход. Ама, няма нищо, нели по дух сме всинца европейци.
цитирай
13. ka4ak - 6. mamas - Честито, Владо!Славе,не се подценявай!Та ти си герой в мирно време!:)))
10.05.2010 11:09
mamas написа:
Ако всеки от нас прави една стотна от това, което правиш ти...

Успешна седмица ти желая!

Всеки със своя труд и действия помага в подобряване на нагласите и възпитанието на подрастващите!Това е нашата отговорност,за бъдещето на прекрасното ни Отечество!Усмихната седмица и за теб!:)))
цитирай
14. henzelski - Честито
10.05.2010 11:15
и от мен, приятелю!
Поздрави от планината...;)
цитирай
15. ka4ak - Малко ангажименти ме откъснаха от присъствие в блога!Извинявам се,за което!
10.05.2010 17:03
Малко по късно пак ще изляза,за да се запозная с victoriavselena/
Виктория Леви- Реувен/Тя след 20 години емиграция и преминаване през премеждия е успяла да се пребори с трудностите и е станала треньор по щастие!
На 10 май 2010 год., от 18 до 20 часа
ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ
ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА
УЧИЛИЩЕ ПО ЩАСТИЕ
от неговата основателка и директорка
Виктория Леви- Реувен
В залата на Славянското дружество в България
Ул. Славянска N 6, етаж 1
*****
За желаещите в края на презентацията ще се проведе и медитация да благополучие и щастие.
***
Записвания на тел. 08 79 57 60 22
Златина Йорданова

Та ще прескоча да видя един позитивен човек,който желае може да го направи също!:)))
цитирай
16. pin777 - Честито !
10.05.2010 17:49
Продължавай все така. Винаги си ми правил добро впечатление с отношението си по всички въпроси !
цитирай
17. totkaivanovaa - :)
10.05.2010 21:07
Пестелив си на думи, но винаги на място... поздравявам те за полученото признание и те приветствам за второто списание...
цитирай
18. erato7 - Честито!!!
10.05.2010 21:26
Протягам ръка за поздрав, ka4ak!!!
цитирай
19. ka4ak - 7. divna8 - Искрени поздравления и радост за Грамотата от мен :):):) Дима поздравявам те за страхотния дух в теб!:)))
10.05.2010 22:40
divna8 написа:
Щастлива съм, че все още в България има люде, които да оценят приноса ти за добро човешко общуване и подобряване на условията за живот и реализация на хората!!! И не само да го оценят, но и да го заявят публично!
Поздравления, прегръдки и усмивки от мен! И пожелания да вървим напред - заедно, всички БЪЛГАРИ... и ЧОВЕЦИ... :):):)

Добрата дума е едно от нещата които не трябва да изчезват,народът ни е оставил приказката за дърваря и мечката,както и Кубрат заветът си!Корените ни могат само да ни зареждат и окрилят!Толкова е просто и виртуалът може да бъде добър пример за реала!Начало някакво е сложено и резултатите са прекрасни!Ние заедно можем!:)))
цитирай
20. razkazvachka - Поздравления, Гражданино!
10.05.2010 22:47
Положително да ти е и да те радва признанието на приятелите!
цитирай
21. ka4ak - 8. injir - Поздравления!Марина,поздрави и за теб!:)))
10.05.2010 22:58
injir написа:
Поздравления!

В постовете ти има много мъдрост,завещана ни от поколенията!Това трябва да бъде примерът в който да отсейваме лошото и доброто!Усмихната вечер!:)))
цитирай
22. mmagy - Поздравления! Бог да те благо...
10.05.2010 23:16
Поздравления!
Бог да те благослови!
цитирай
23. ka4ak - 9. boristodorov56 - Добре беше на първата ти илюстрация да е истинската снимка - с по един часовник на двете ръце на "освободителите".Боре,това са
10.05.2010 23:27
подробности!:)
boristodorov56 написа:
Иначе поводът е добър, тъй като съм убеден, че си академик в категорията : гражданин!

Поздрав!

Просто войната е страшно нещо и за това го подчертавам,за да се освободим от отрицателните емоции и че нашия исторически опит,може да поправи не само нас,а и Европа!За това ми се пръкна идеята за да може с нашия колективен ум в блога,да издадем втория брой на Списанието,което да се окаже документ,за да помогнем на светът в който живеем!А супер ще е да се видиме пак и може да не гръмнеме Червената Църква,но поне повече хора с положителни емоции със сигурност ще има!Усмихната вечер и не е лошо да поизмислиш нещо в тази насока!!!:)))
цитирай
24. ka4ak - 10. анонимен - 5225 Е.Т.голямо да пораснеш!:)
10.05.2010 23:37
анонимен написа:
За цитата на дякона,благодаря , за снимките благодаря. А сега още един цитат. Будь здоров расти большой...

Живот и здраве,ни е завщал народният гений!И забележи,нищо друго!Това трябва да съхраняваме и пазим ,за нас и за тези след нас!Усмихната вечер!:)))
цитирай
25. galina1 - Здравей ка4ак
10.05.2010 23:44
Цитат: "Та вместо да се дръгляме и търсим под вола теле,....."

Те тази песен и аз пея от няколко дни, но май говоря на патагонски, че и изродка ме изкарват. Карай!!! Надявам се хората да се осиферят. Като те чета, явно не съм сама. Много ми се иска да има повече подобни писания и да се разбере едно единствено нещо: Разногласията за миналото и сегашните противоречия във връзка с миналото ни правят хаоса в държавата. Ако искаме да вървим напред, просто трябва да го направим ВСИЧКИ заедно с нови мисли и нови надежди. "Отмъщението не е изход..."Поздрав за поста!
цитирай
26. ka4ak - 12. анонимен - българин Е.Т.историческото ни потекло е отговорът!
11.05.2010 00:00
анонимен написа:
Три пъти ура за днешна Европа, в която бившият канцлер на Германия е на заплата в съветския Газпром. Други си е да си европеец и по душа и по потекло и всичко. Само, дано да не ви разваля опиянението, но Шуман е еврейско име, а евреите не са европейци по произход. Ама, няма нищо, нели по дух сме всинца европейци.

В пракорените си носиме гените на първите обитатели на това място Европа,просто трябва да го осъзнаем и да им помогнем!Усмихната вечер!:)
цитирай
27. yuliya2006 - КАЧАК, МНОГО ИСКАМ ДА ТЕ ПОЗДРАВЯ ЗА ...
11.05.2010 07:30
КАЧАК, МНОГО ИСКАМ ДА ТЕ ПОЗДРАВЯ ЗА ГРАМОТАТА КОЯТО СИ ПОЛУЧИЛ!И БЛАГОДАРНОСТ ЗА СПИСАНИЕТО " СВОБОДНИ ПОЕТИ В BLOG BG"
ЧЕСНО НЕ ВЯРВАХ ЧЕ ЩЕ ИЗДЪРЖИШ, ЧЕ ЩЕ УСПЕЕШ, ЧЕ ЩЕ ДАДЕШ ШАНС НА ДЕСЕТКИ ТАЛАНТИ В БЛОГА ДА ГИ ОТКРИЯТ НА КНИЖЕН НОСИТЕЛ
И ТИ ГО НАПРАВИ ТВЪРДО И ЯСНО И ТОЧНО И ПАК ТИ БЛАГОДАРЯ!
ИСКАМ САМО ДА ДОБАВЯ ПЪРВИЯ СИ КОМЕНТАР ЗА СПИСАНИЕТО

3. yuliya2006 - ДИ, ДНЕС ГО ПОЛУЧИХ ПО ПОЩАТА И НЯМАМ ...
12.11.2009 22:34 ДИ, ДНЕС ГО ПОЛУЧИХ ПО ПОЩАТА И НЯМАМ ДУМИ, КАКВО ЧУДО Е..ПРОСТО Е НЕВЕРОЯТНО
ЛУКСОЗНО
А В НЕГО ГРЕЯТ ПОСТИНГИ ОТ ЛЮБИМИ БЛОГЕРИ..СНИМКИ И ДАЖЕ РЕЦЕПТИ ЗА ГОТВЕНЕ..
ДАЛИ СИ ДАВАМЕ СМЕТКА, КОЛКО БЕЗЦЕННО Е ТОВА СПИСАНИЕ..
ПЪРВОТО СПИСАНИЕ ОТ СВОБОДНАТА ЗОНА НА БЪЛГАРИЯ... ПЪРВОТО СПИСАНИЕ НА СВОБОДНАТА МИСЪЛ НА БЛОГЪРИ В РАЗБИТА НА ДУХОВНОСТ БЪЛГАРИЯ
ЗАПОМНИ ЧЕ ТОЧНО ОТ ТОЗИ САЙТ ЩЕ ТРЪГНЕ ОНОВА НУЖНО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО
ДНЕС КОГАТО ЖУРНАЛИСТИКАТА КАТО ПЛАТЕНА КУРТИЗАНКА НА БИТ ПАЗАР Я КУПУВАТ ЗА ДВА ГРОША..ТОЧНО ДНЕС НА КНИЖНИЯ ПАЗАР СЕ ПОЯВИ ТО..."СВОБОДНИ ПОЕТИ в blog.bg"

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
28. ka4ak - 14. henzelski - Честито Краси честито и на теб!:)))
11.05.2010 13:19
henzelski написа:
и от мен, приятелю!
Поздрави от планината...;)

Едно от нещата което ни е съхранило и е оказало огромно значение за да ни има е ,че имаме всичко в нашето мило Отечество!Това ми е идеята да светнеме нас самите ,а и светът!Да им поналеем малко акъл,щото светът не е дупка,а планините откриват мъдростта,за нови хоризонти!!!:)))
А днеска е 11 май!И Кирил и Методий и Щастливеца са свързани с тази дата!!!Така че бая ще трябва да се понапънем!Усмихнат ден!!!:)))
цитирай
29. gkowachew - Бъди жив и здрав!
11.05.2010 15:51
Ческтито от сърце! И още много награди!
цитирай
30. blagovestie - Честито и от мен :))
11.05.2010 19:28
Да си здрав, останалото си имаш :))
цитирай
31. ka4ak - 16. pin777 - Честито ! Марине,честито и на теб и благодаря!
11.05.2010 20:41
pin777 написа:
Продължавай все така. Винаги си ми правил добро впечатление с отношението си по всички въпроси !

Разчитам на неписаните закони,заложени от нашите отци!Разумът и дарбата за оцеляване на народът ни,е запазил името,а не управниците!Усмихната вечер!
цитирай
32. ka4ak - 17. totkaivanovaa - :) Тотке винаги си си благодат!:)))
11.05.2010 20:53
totkaivanovaa написа:
Пестелив си на думи, но винаги на място... поздравявам те за полученото признание и те приветствам за второто списание...


Това което вършиш си е само за пример!Дано да е заразно!!!:)))
цитирай
33. loran - ;)
13.05.2010 16:19
Честито ! А за изданието - ще чакаме с трепет
цитирай
34. ka4ak - 18. erato7 - Честито!!! Съни,честито и на теб!:)))
17.05.2010 01:27
erato7 написа:
Протягам ръка за поздрав, ka4ak!!!

Извинявам се за закъснението,но си е направо еротично да ти отговарям по това време!Приемам ръката с радост и направо си е приключение!!!:)))
Все пак никът ти е основен вдъхновител,а меракът е основата на живота!Така че дерзай,понеделнишкииии!!!:)))
цитирай
35. анонимен - Поздрави!
17.05.2010 07:19
Знам за дейността ти и съм те гледал по телевизията. Идеята ти да поздравиш за 9-ти май е добра. Но винаги ще се намери и някой "да се изсере на метеното" и да развали общото влечатлиние.
цитирай
36. nikita6864 - Честито и от мен Качак!
17.05.2010 20:11
Още много приноси и награди!
цитирай
37. ka4ak - 20. razkazvachka - Поздравления, Гражданино! Поздравления и за теб!Харесвам приказките и това трябва да обясняваш на децата!:)))
18.05.2010 00:14
razkazvachka написа:
Положително да ти е и да те радва признанието на приятелите!

Мъдростта не е чудо,а опитът на тези преди нас и мечтите ни!Приказна бъдещност!!!:)))
цитирай
38. ka4ak - 17.05 20:49 - reporterГласове от създаването: 30000!!!Диана супер си!!!:)))
18.05.2010 02:14
Все се чуствам виновен,че те мислех за мъж!Изненадата си беше уникална,а прекрасната жена с която се запознах,красивите сънища в приказките!Здраве,любов и хармония,гарнирани с обич в ежедневието ти!Целувкиииии!!!:)))
цитирай
39. giorodafa - Поздрави за грамотата...
19.05.2010 05:41
За свободни поети съм твърдо за!
Хем съм свободен,хем поет-така че-самопредлойих се!
Готов съм с каквото мога да помагам за такава антология!
Поздрави Жоро ;)
цитирай
40. yuliya2006 - «Славянобългарска история Св. ...
24.05.2010 16:27
«Славянобългарска история Св. Паисий Хилендарски (1722 - ок. 1773)»






Славянобългарска история




ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ЦАРЕ И СВЕТИИ И ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ДЕЯНИЯ И СЪБИТИЯ. СЪБРА И НАРЕДИ ПАИСИЙ ЙЕРОМОНАХ, КОЙТО ЖИВЕЕШЕ В СВЕТА ГОРА АТОНСКА И БЕШЕ ДОШЪЛ ТАМ ОТ САМОКОВСКАТА ЕПАРХИЯ В 1745 ГОДИНА. А СЪБРА ТАЗИ ИСТОРИЯ В 1762 ГОДИНА ЗА ПОЛЗА НА БЪЛГАРСКИЯ РОД.

ПРЕДИСЛОВИЕ КЪМ ОНИЯ, KОИТО ЖЕЛАЯТ ДА ПРОЧЕТАТ И ЧУЯТ НАПИСАНОТО В ТАЯ ИСТОРИЯ

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и имате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за ващите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали. За вас е потребно и полезно да знаете известното за делата на вашите бащи, както знаят всички други племена и народи своя род и език, имат история и всеки грамотен от тях знае, разказва и се гордее със своя род и език.

Така и аз ви написах подред това, което е известно за вашия род и език. Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи. Твърде много обикнах българския род и отечество и много труд употребих да събирам от различни книги и истории, докато събрах и обединих историята на българския род в тая книжчица за ваша полза и похвала. Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество и обичате да знете за своя род и език. Преписвайте тая историйца и платете,нека ви я препишат, които умеят да пишат, и пазете я да не изчезне!

Но някои не обичат да знаят за своя български род, а се обръщат към чужда култура и чужд език и не се грижат за своя български език, но се учат да четат и говорят по гръцки и се срамуват да се нарекат българи. О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и mрочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. И царе, и крале са им давали своите царски дъщери за съпруги, за да имат мир и любов с българските царе. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история. И за това бъларите имат свидетелство от много истории, защото всичко е истина за българите, както вече и споменах.

Но поради що ти, глупави човече, се срамуваш от своя род и се влачиш по чужд език? Но, рече, гърците са по-мъдри и по-културни, а българите са прости и глупави и нямат изтънчени думи. Затова, казва, по-добре да се присъединим към гърците. Но виж, неразумни, от гърците има много народи по-мъдри и по-славни. Оставя ли някой грък своя език и учение и род, както ти, безумни, оставяш и нямаш никакви придобивки от гръцката мъдрост и изтънченост? Ти, българино, не се мами, знай своя род и език и се учи на своя език! По-добра е българската простота и незлобливост. Простите българи в своя дом приемат и гощават всекиго и даряват милостина на ония, които просят от тях. А мъдрите и културни (гърци) никак не правят това, но и отнемат от простите и грабят несправедливо и повече грях, а не полза ще получат от своята мъдрост и култура. Или се срамуваш от своя род и език пред учените и търговците и славните на земята, защото българите са прости и няма от тях много търговци и грамотни, и вещи, и знаменити на земята в днешно време, но повечето от тях са прости орачи, копачи, овчари и прости занаятчии? Аз ще ти отговоря накратко за това. От Адама до Давида и праведния Йоаким, Йосиф годеник (на света Богородица), колкото праведни и свети пророци и патриарси имаше и се нарекоха велики на земята и пред бога, никой от тях не беше търговец или прехитър и горделив човек, както сегашните хитреци които ти имаш на почит и им се чудиш и се влачиш по техния език и обичай. Но всички тия праведни праотци са били земеделци и овчари и били богати с добитък и земни плодове, и били прости и незлобливи на земята. И самият Христос слезе и заживя в дома на простия и бедния Йосиф. Виж как бог обича повече простите и незлобливи орачи и овчари и най-първо тях е възлюбил и прославил на земята, а ти се срамуваш, защото българите са прости и неизкусни, и овчари, и орачи, оставяш своя род и език, хвалиш чуждия език и се влачиш по техния обичай.

Аз видях, че много българи постъпват така и отиват по чужди език и обичай, а своя хулят. Затова тук написах за ония отцеругатели, които не обичат своя род и език; а за вас, които обичате да знаете и слушате своя род и език, написах да знаете, че нашите български царе, партиарси и архиереи не са били без летописни книги и кондики. Толкова години са царували и господствували на земята и са имали царски истории и архиерейски кондики, знания за всичко и за много български светци, жития и служби. Но в онова време не е имало славянски печатници, а хората от небрежност не преписвали. На малко места се намирали такива книги. А когато турците заели българската земя ненадейно, те погазили и изгорили черквите, манастирите, царските и архиерейските дворци. В това време хората бягали от турския страх и ужас само да запазят своя живот и в това люто време загинали ония царски истории и кондики за българските патриарси и архиереи и на много светци житията и службите. И днес няма тия летописни книги, които са били пространно написани за нашия народ и за българските царе.

Аз прочетох много и премного книги и много време търсих прилежно, но никак не можах да намеря. В много ръкописи и печатни истории по малко, рядко и накратко се намира. Някой си Маврубир, латинец, превел от гръцки една кратка история за българските царе, но съвсем кратко - едва се намериха техните имена и кой след кого е царувал. Самият този Маврубир е написал: "Така казват гърците поради завистта и ненавистта, която имали към българите. Не са описали храбрите постъпки и славните дела на българския народ и царе, накратко и противното писали, както им било удобно, за да не се срамуват, че българите много пъти са ги побеждавали и са взимали от тях данък." От този Маврубир и от много други истории събрах за много време същественото, по-разпространих и съставих тази историйка. При все че се намира в много книги по малко и накратко писано за българите, но не може всеки човек да има тия книги, да ги чете и да ги помни, затова разсъдих и събрах всичко в едно





РУСКИ САЙТ
http://www.playcast.ru/view/1236167/20892896ae7e5ae2aa8beb67bfc79d3d7f36fba6pl


цитирай
41. tanyarisemova - Щерката лейди Софияна е вече добре и ви честити празника!
24.05.2010 20:43
И тъй като вече се почувствах по-добре успях да се измъкна малко от болницата (освободиха ме за два часа), тъй като днес братовчедка ми има бал и я изпраща ме.

Честит 24 май!
Благодаря ти че откликна на поканата за лекцията пред ученици в Търговската гимназия. По този начин те можеха да „пият вода от извора”

(ето какво коментира Денка Арабаджийска във Фейсбук)
денка арабаджийска
Много хубаво,че училищните ръковотства дават възможности за такива срещи.Как бих могла да се свържа с този човек или друг от неговата фондация? Ще се радвам ако може да се организира такава среща и в нашето училище.
петък в 08:24 •FACEBOOK

Благодаря че откликна на поканата и беше наш специален гост в денят на откриването на музеен комплекс "Свети Николско училище"!
Благодаря ти, че спаси живота ми!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ka4ak
Категория: Политика
Прочетен: 6526773
Постинги: 470
Коментари: 13674
Гласове: 88770
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031